İlkut Mühendislik Logo
İstinat Duvarı Nedir? Haberler Medya Anasayfa
İstinat Duvarı Nedir?

İstinat Duvarı Nedir?

İstinat duvarı zemin dayanıklılığını korumak, kaymaları engellemek için inşa edilen duvara denir. Bu duvar, farklı derinliklerdeki kazılarda şevlerin dayanıklılığını sağlamak amacıyla inşa edilir. İstinat duvarı, betonarme duvar inşaatı ile aynı değildir. İstinat duvarı, arkasında bulunan dolguyu perdelemeye yarar. Kayseri’de satılık lüks konut ve villa projeleriyle marka haline gelen İlkut Mühendislik, isnat duvarı konusunda merak edilenleri anlattı.

İstinat Duvarı Nerelerde Yapılır?

  • Otoyol inşaatı,
  • Köy, kasaba gibi yerlerde eğilimli zeminlerde inşaat sırtları,
  • Yol, köprü, tünel yapım çalışmaları,
  • Su depoları, kanal ve baraj inşaatları,
  • Su taşkınları ve toprak kaymalarının önlenmesi,
  • Bina yapımında güvenliği arttırmak için yapılır.

İstinat Duvarı Nasıl Yapılır?

İstinat duvarı çeşitli şekillerde yapılabilir. Kırma taş (kaya parçaları) ya da betonarme olarak yapılabilmesinin yanı sıra “Terramesh Sistem”, “Yeşil Terramesh” denilen hibrit sistemlerle de inşa edilebilir. İstinat duvarı inşa edilecek yerin zemin özellikleri, yüksekliği, eğer yer altı suyu varsa durumu, inşaat alanı ve bütçesi değerlendirilmelidir.

İstinat duvarları, 3 grupta toplanır:

1) Rijit istinat duvarları,

2) Yarı rijit istinat duvarları,

3) Esnek istinat yapıları.

İstinat Duvarı Maliyeti Nedir?

İstinat duvarı, inşa edilecek olan duvar tipine göre değişir. Kullanılacak olan duvar tipi ise mühendislik çalışmaları ile belirlenir. Yapılacak analizler ile hangi tip istinat duvarı yapılacağı tespit edilir.

En fazla kullanılan istinat duvarı yöntemleri esnek ve rijit duvarlardır. Rijit istinat duvarlarında harçlı duvar, beton, briket, kırma taş gibi malzemeler kullanılır. Kullanılacak malzemeler de duvarın maliyetinde etkilidir. Duvar inşasının maliyetleri m2 olarak hesaplanır. Duvarın büyüklüğü, zemin yapısı gibi kalemler de maliyeti etkiler.

İstinat Duvarı Güçlendirilebilir mi?

Betonarme yapılarda güçlendirme etkili bir çözüm olarak uygulanır. Ancak her betonarme yapı güçlendirilemez. Betonarme yapılar, inşa sırasında dayanım kuvvetleri ve zemin koşulları değerlendirilerek hesaplamalar yapılır ve projelendirilir. Böylece betonarme inşaatta kullanılacak malzemeler, kalınlığı, yüksekliği belirlenir. Mevcut bir betonarme duvar, koşullarının uygun olması halinde güçlendirilebilir.