Çoğu kişinin hayallidir kalabalıktan uzak, konforlu, ferah, işlevsel ve çocukların güvenli şekilde oynayabilecekleri bahçeli lüks bir villaya sahip olmak… Birçok inşaat firması özellikle pandemi döneminde vatandaşların beklentileri doğrultusunda villa projelerine yöneldi. Peki, nitelikli bir villa hangi özelliklere sahip olmadır? Kayseri’de proje, danışmanlık, taahhüt ve müteahhitlik hizmetlerinin değişmeyen adresi İlkut Mühendislik, villa satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
Villa satın alırken konum çok önemlidir. Villanın şehrin karmaşasından uzakta, havası, manzarası, suyu ve diğer altyapı imkanlarına sahip; gelişmeye açık bir lokasyonda olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca, villanın inşa edildiği bölgenin güvenliği, ulaşımı, eğitim, sağlık, alışveriş merkezlerine yakınlığı gibi unsurlar da göz önünde tutulmalıdır. Bunların yanı sıra bölge sakinlerinin profilleri ve genel çevre gözlemlenmelidir. Böylece semt hakkında edinilen bu genel bilgilerle gelecekte olası pişmanlıkların önüne geçilmiş olur.
Satın alınması planlanan villanın fiziksel durumu incelenmelidir. Projenin depreme dayanıklılığı, metrekaresi, oda sayısı, ısı, ses, tesisat, elektrik ve su sistemleri gibi detaylar üzerinde durulmalıdır. Villanın iç ve dış mimarisinin ihtiyaçları karşılayıp karşılamadığı analiz edilmelidir. Bu çerçevede yapının güvenliği, ışıklandırması, otopark ve peyzaj alanları değerlendirilmelidir. Bu konuda ihtiyaç halinde bir uzmandan destek alınabilir.
Villa satın alınmadan önce, tapu, imar durumu, iskan belgesi gibi gerekli tüm belgeler mercek altına alınmalıdır. Villanın iskan belgesi bulunmuyorsa yapı ruhsatı iptal edilir ve bu tür yerler yapı olarak görülmez. Dolayısıyla bu belgelerin eksiksiz ve güncel olması gerekir. Öte yandan villanın geniş bahçeli ve havuzlu olması da tercih nedenidir. Çünkü çoğu aile çocuklarının bahçeli bir mekanda, ağaç, toprak ve doğala haşır neşir bir atmosferde büyümesini ister. Ancak kimi durumlarda villanın yapıldığı bahçe tapuya dahil olmayabilir. Bu nedenle villa satın alınmadan önce mutlaka bahçe sınırlarının tapuya dahil olup olmadığına bakılmalıdır. Bunun yanı sıra villa site içerisinde yer alıyorsa bahçenin site yönetim planına işli olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Villalar genellikle lüks ve zengin bir yaşamın belirtisi olarak kabul edilir. Büyük arazi üzerine inşa edilmiş geniş ve gösterişli evler oldukları için yüksek statü ve refahı simgelerler. Bu sebeple ekonomik anlamda diğer yaşam alanlarına oranla biraz daha kullanıcıları zorlayabilir. Bu çerçevede villa tercihinde elektrik, ısınma, su, havuz bakımı, -site içerisindeyse- site aidatı gibi gider kalemleri hesaplanmalıdır.
Villayı satın almadan önce, yerel yasal düzenlemeler ve satın alma süreçleri gözden geçirilmelidir. Bu konuda ihtiyaç halinde bir avukattan veya gayrimenkul uzmanından danışmanlık hizmeti alınabilir.
Birkaç alternatif villa seçenekleri araştırılıp karşılaştırma yapılmalıdır. Villalar arasındaki fiyat, özellikler, boyut, konum gibi faktörler kapsamında en ideal olan tercih edilmelidir. Villanın mevcut ve gelecekteki ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenlenmiş olması şarttır. Ailenin büyüklüğü, yaşam tarzı, hobiler ve benzeri beklentileri doğrultusunda bir seçim yapılmalıdır.